"Hyväksyvää tietoista läsnäoloa harjoittamalla opimme huolehtimaan itsestämme myös vaikeina aikoina."

—Jon Kabat-Zinn

Minulla meni itselläkin aika kauan ymmärtää – siis todella sisäistää – mitä yllä oleva Jon Kabat-Zinnin sitaatti oikeastaan tarkoittaa. Mitkä ihmeen vaikeat ajat ja miten niin itsestä huolehtimista pitää jotenkin erikseen harjoitella? Eikö se niin ole, että jos on vaikeaa, niin sitten on vaikeaa ja sellaisina kausina painetaan menemään vaikka läpi harmaan kiven? Ei, sen ei tarvitse olla niin.


OTA OHJAKSET ELÄMÄSTÄSI

Mindfulnessia eli hyväksyvää tietoista läsnäoloa harjoittamalla olemme vaikeina aikoina itse ohjaksissa sen sijaan, että aivoissa luontaisesti heräävä taistele tai pakene-reaktio ottaisi sinusta vallan. Ehkä tiedätkin sen tunteen, kun hädän hetkellä tai paineen alla sitä helposti alkaa toimia täysin automaattiohjauksella ja vasta jälkikäteen saattaa pohtia, että hetkinen – mitä tässä juuri oikein tapahtui? Säännöllisesti meditoimalla ja kehoamme kuuntelemalla – ja kehon viestien mukaan toimimalla! – rauhoittumisesta ja itsestä huolehtimisesta tulee rutiini. Aivan kuin hampaiden pesusta.


Jatkuvasti ylikierroksilla käyvä mieli ei palaudu

Ylikierroksilla käyvä ihminen ei hevillä palaudu, jos aikaa palautumiselle on vain viikonloppuisin ja kesälomalla, jos silloinkaan. Kukoistaaksemme ja elääksemme nautinnollista arkea, palautumisen on oltava aktiivista ja sitä on tapahduttava joka päivä ja myös työpäiviemme aikana. Mindfulness on työkalu, jota käyttämällä tulet tietoisemmaksi kehotuntemuksistasi ja tarpeistasi. Saat tilaa tuntemuksiesi havainnoimiselle sekä laajemman näkökulman elämäntilanteestasi kokonaisuutena. Reaktiivisuutesi vähenee ja kykenet tarkastelemaan haastaviakin tilanteita rakentavasti.

Tule mukaan!

ALKAA TAMMIKUUSSA 2024

8 viikon MBSR-ohjelma

Oletko meditoinut jo jonkin aikaa ja haluat syventää harjoitustasi? Vai haluatko kenties syväsukelluksen tieteellisesti tutkitusti toimivaan keinoon lisätä hyvinvointiasi? Kahdeksan viikon mittainen MBSR-ohjelma etenee viikko viikolta syventäen harjoitustasi ja opit käytännönläheisiä harjoituksia, joiden avulla voit luoda mindfulnessista hyvää tekevän rutiinin osaksi arkeasi. Sitoudu harjoittamaan mindfulnesskykyäsi kahdeksan viikon ajan ja huomaat varmasti menetelmän hyödyt arjessasi.

KATSO PÄIVÄMÄÄRÄT JA ILMOITTAUDU MUKAAN >>

"Elämä on matka. Ole läsnä matkallasi sen jokaisella askeleella. Matkasi on aivan ainutkertainen."

—Mikaela Metelinen

MINDFULNESS EI OLE TAIKAPILLERI, mutta hyödyt ovat kiistattomat

Se ei ole pikaratkaisu kaikkiin ongelmiisi. Tavoitteena ei myöskään ole saavuttaa mitään "maagista zen-tilaa", jossa kaikki huolesi katoaisivat ja pääsi tyhjentyisi ajatuksista. Harjoittamisen avulla kykysi olla suhteessa tilanteeseesi kehittyy – olipa tilanteesi millainen tahansa. Tämä saattaa välillisesti johtaa isoihinkin muutoksiin elämässäsi. Kaikki viisaus asuu jo sinussa. Tietoisen läsnäolon avulla itsetuntemuksesi vahvistuu ja sinun on helpompi elää omannäköistäsi elämää.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Mitä mindfulness on?

A.Mindfulness on mielen kyky olla hyväksyvästi ja tietoisesti läsnä kuluvassa hetkessä. Tätä kykyä voi harjoittaa ja siinä voi kehittyä. MBSR on puolestaan lyhenne sanoista Mindfulness-Based Stress Reduction. MBSR-ohjelma on Jon Kabat-Zinnin kehittämä tutkittu ja turvallinen mindfulness-menetelmä, jonka vaikutukset perustuvat neurotieteeseen.

Olen valmistunut mindfulnessohjaajaksi CFM® kaksivuotisesta koulutuksesta. Minulla on vankka kokemus ja pätevyys ohjata mindfulnessia (MBSR) sekä ryhmille että yksilöille.

Mitkä ovat mindfulnessin hyödyt?

A.Aivomme ovat neuroplastiset mikä tarkoittaa, että ne muovautuvat uusien kokemusten perusteella läpi elämän. Kun harjoitat mindfulnessia säännöllisesti pidemmän aikaa, aivojen hermoyhteyksissä tapahtuu muutoksia.

Tutkimustulokset osoittavat, että säännöllinen mindfulnessin harjoittaminen auttaa lievittämään stressiä. Se myös parantaa keskittymiskykyä ja lisää tunneälykkyyttämme. Reaktiivisuutemme vähenee ja kykymme tuntea myötätuntoa itseämme sekä muita kohtaan paranee.

Onko mindfulnessilla tieteellistä tutkimuspohjaa?

A.Mindfulnessin vaikutuksista on tehty tuhansia tieteellisiä tutkimuksia, jotka osoittavat kiistattomia hyötyjä. MBSR-menetelmän vaikutuksia on tutkittu menetelmän kehittäjän Jon Kabat-Zinnin sekä muiden tutkijoiden toimesta Massachusettsin ja Brownin yliopistoissa sekä useissa muissa tutkimuslaitoksissa ympäri maailman. Mindfulnessin vaikutuksista on tehty yli 6000 tutkimusta.

Kuka Jon Kabat-Zinn on?

A.Jon Kabat-Zinn on yhdysvaltalainen lääketieteen emeritusprofessori, joka tunnetaan perustamastaan stressiklinikasta ja tietoisuustaitokeskuksestaan Massachusettsin yliopiston lääketieteelliseen tiedekuntaan, jossa hän aloitti MBSR-ohjelmansa (Mindfulness-Based Stress Reduction) kehittämisen vuonna 1979.

Kabat-Zinn on kirjoittanut lukuisia kirjoja, kuten esimerkiksi:
- Mindfulness. Tietoisen läsnäolon perusteet (Viisas Elämä, 2013)
- Jokapäiväiset ilonaiheet – vanhemmuus ja tietoinen läsnäolo (Basam Books, 2010)
- Täyttä elämää. Kehon ja mielen yhteistyö stressin, kivun ja sairauksien hoidossa. (Basam Books, 2007)

Mistä tiedän sopiiko mindfulness minulle?

A.Mindfulness sopii kaikille ja kaikki voivat harjoittaa taitoaan olla hyväksyvästi, tietoisesti läsnä. Olet tervetullut kokeilemaan mindfulness-meditaatiota meditaatioryhmääni, joka alkaa keväällä 2022.

Oletko kuullut sanottavan näin: "Sinun tulisi meditoida 20 minuuttia päivittäin. Paitsi jos olet kiireinen - silloin sinun tulisi meditoida tunti joka päivä"? Mielestäni tässä sanonnassa piilee totuuden siemen. Kannattaa siis antaa mindfulnessille mahdollisuus ja kokea sen vaikutukset itse.

Onko mindfulness sidoksissa uskontoon? (Lyhyesti: Ei.)

A.Mindfulness ei ole sidoksissa uskontoon, mutta sen juuret ovat itämaisissa uskonnollis-filosofisissa traditioissa (meditaatio). Mindfulnessin harjoittaminen ei kuitenkaan ole sidoksissa kulttuuritaustaan, uskontoon tai uskomusjärjestelmiin.

Buddhalaisuudessa meditoinnin eräs perustarkoitus on elämälle laaja-alaisesti ominaisen epämukavuuden, kärsimyksen ja kivun lievittäminen. Tiesitkö, että englanninkieliset sanat 'medicine' ja 'meditation' polveutuvat samasta latinankielisestä kantasanasta 'mederi' (parantaa, parantua, parannuskeino)? Lähde: Duodecim

Löydät minut myös Instagramista