Some- ja tietotyöläinen, miten palaudut? Sosiaalinen media on nykyään osa yhä useamman ihmisen työarkea. Oma lukunsa olemme me, joille some on tavalla tai toisella päätyö. Listaan alempana sometyöläiselle hyödyllisiä keinoja palautumiseen mindfulnessin avulla ja jaan omat vinkkini.


Oletko mindful vai mind full?

Meillä someammattilaisilla on aito kiinnostus ja intohimo työmme kehittämiseen ja jotta pysymme ajan tasalla Instagramin, Tiktokin, LinkedInin ja muiden somekanavien uusimmissa käänteissä, olemme jatkuvasti valppaina ja valmiudessa kokeilemaan uutta ja ottamaan haltuun kanavien uusia ominaisuuksia. Tämä on kaksiteräinen miekka. Laadukas somekanavien ylläpito ja oivaltavat sisällöt vaativat valtavasti aikaa ja osaamista. Koska some on monesti meille myös rakas harrastus, voi irtautuminen töistä (lue: somesta) olla välillä haastavaa.


Mitä mindfulness on ja miten se voi auttaa?

Mindfulness on mielen kyky olla tietoisesti läsnä kuluvassa hetkessä. Se on siis taito, jota voi harjoitella. Mindfulnessin avulla tulet tietoisemmaksi mielesi liikkeistä, kehotuntemuksistasi ja omista tarpeistasi. Saat tilaa itsesi havainnoimiselle. Useat tutkimustulokset osoittavat, että säännöllinen mindfulnessharjoittelu auttaa lievittämään stressiä, parantaa keskittymiskykyä ja lisää tunneälykkyyttämme. Reaktiivisuutesi vähenee ja kykenet tarkastelemaan haastaviakin tilanteita rakentavasti.


VINKKI 1:

Aloita mindfulnessin harjoittaminen jo tänään. Minuuttikin päivässä on parempi kuin ei ollenkaan. Vähitellen voit lisätä kestoa esimerkiksi viiteen minuuttiin, kymmeneen minuuttiin ja 15 minuuttiin päivässä. Harjoittamalla mindfulnessia puoli tuntia päivittäin, huomaat muutokset itsessä jo muutamassa viikossa. Lataa käyttöösi ilmainen Mindfulness app Leena Pennanen, josta löydät englanninkielisten harjoitusten lisäksi myös mindfulnessharjoituksia suomeksi. Muita hyviä sovelluksia ovat esimerkiksi Insight timer (täältäkin löydät myös suomenkielistä sisältöä) sekä maksullinen Headspace.


VINKKI 2:

Tuo pieniä mikrotaukoja työpäiviesi keskelle. Voit esimerkiksi työtehtävästä toiseen siirtyessä nousta seisomaan, ottaa itseäsi arvostavan, ryhdikkään asennon, sulkea silmäsi ja hengittää muutaman kerran rauhallisesti sisään ja ulos samalla tuoden huomiosi hengitykseen. Voit tehdä hengitysharjoituksen myös istuessasi lähes milloin tahansa.


VINKKI 3:

Käytä somea tietoisesti. Saatamme olla niin tottuneita täyttämään pienetkin odotukset tai tylsistymisen hetket sosiaalisen median kanaviin uppoutumalla, ettemme edes huomaa peukalomme siirtymistä puhelimen näytöllä kohti Instagram-symbolia. Kokeilepa siirtää kaikkien somekanavien sovellusikonit puhelimesi ruudulla alakansion sisään. Ostat tällä tavalla yhden klikkauksen verran lisäaikaa sen huomaamiselle, että olet siirtymässä someen. Koeta myös välillä tietoisesti olla menemättä someen – tuo huomiosi hengitykseesi ja havainnoi mielesi liikkeitä. Onko somesta poissa pysyminen sinulle vaikeaa? Havainnoi tätä tunnetta harjoituksesi aikana, jos näin on.


VINKKI 4:

Aina ei tarvitse istua jalat ristissä paikoillaan. Me sometyöläiset olemme tottuneet reagoimaan nopeasti ja olemaan alati somen hermolla. Joskus mielemme voikin käydä niin ylikierroksilla tai kehomme olla niin ylivirittynyt, että paikoillaan istuminen on kertakaikkiaan mahdotonta. Se on todella inhimillistä ja ihan okei! Tällaisina hetkinä voit kokeilla esimerkiksi mindful joogaa, joka on mindfulnessin harjoittamista liikkeen keinoilla. Jos olet joskus harrastanut joogaa, niin unohda kaikki mitä siitä tiedät – minfdul joogalla on hyvin vähän yhtymäkohtia perinteiseen joogaan. Instagram-tililtäni löydät helpon ja palauttelevan mindful jooga -harjoituksen, joka sopii erinomaisesti tehtäväksi esimerkiksi työpäivän jälkeen tai työviikon päätteeksi.


VINKKI 5:

Aloita mindfulnessharjoittelu kaverin kanssa tai ryhmässä. Ryhmän tai ystävän tuki auttaa pitämään mindfulnessharjoituksesi säännöllisempinä. Mielemme saattaa kehittää mitä ihmeellisimpiä tekosyitä sille miksi meditoimiselle ei olisi juuri nyt aikaa. Aikaa on kuitenkin aina. Sitoutuminen ja aloittaminen vain voi olla välillä vaikeaa. Aloita meditaatio kaverin kanssa vaikka WhatsApp-videopuhelun välityksellä tai lähde mukaan mindfulness-peruskurssille. Kursseja on tarjolla runsaasti sekä live- että onlinetoteutuksena. Minulla on alkamassa maaliskuussa oma ohjaamani 8-viikkoinen mindfulness onlinekurssi, jonka aikana opit mindfulnessin perusteet ja jalkautat mindfulnessharjoittelun osaksi arkeasi.


Tutustu ajankohtaisiin kursseihin ja valmennuksiin verkkokaupassani tai ota minut seurantaan Instagramissa, jossa jaan säännöllisesti vinkkejä palautumisen ja hyvinvoinnin teemoista

Tilaa uutiskirje – Luovuuden kirje

SAAT LAHJAKSI 5 vinkkiäni luovuuden lisäämiseksi

UUTISKIRJEESSÄNI PUREUDUTAAN LUOVUUTEEN MONIPUOLISESTI ERI NÄKÖKULMIEN AVULLA. MITÄ TUTKIMUS SANOO AIHEESTA? ENTÄ KEHO JA MIELI? TILAA JA TIEDÄT ENEMMÄN.

TILAAN UUTISKIRJEEN